Георги Свиленски, БСП: С мерките, които предлагаме, българите ще усетят подкрепата от правителството 

Апр 19, 2022 Новини БСП в медиите 0 557

Гражданите не искат избори, а управление, което да решава проблемите им 

“Пакетът от антикризисни мерки, който БСП предлага, включва от юли месец преизчисление на всички пенсии с нов средноосигурителен доход, за да може българските пенсионери да получат, първо, справедливост и второ, инфлацията да не е повече от увеличението на техните пенсии.” Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Още от деня” по БНТ. 

“Длъжни сме да приложим мерки, които да помогнат на българските граждани. Затова с тези мерки, които предлагаме - налагане на таван на цените на някои стоки, намаляване на ДДС на стоки от регулирания пазар, необлагаем минимум и преизчисляването не пенсиите - българите ще усетят подкрепата от правителството. Ще усетят, че в ситуация на криза и на война до тях има държава, която се грижи за тях, което в последните години го нямаше”, добави той. 

Свиленски отговори на притесненията, че с таван на цените ще има недостиг на стоки като обясни, че БСП, заедно с тавана, предлага създаването на държавен фонд, който да компенсира разликата в цените и по този начин няма как да се получи недостиг на стоки.  

Социалистът припомни позицията на БСП, че минималната работна заплата в момента трябва да е 760 лв., като допусна, че заради кризите може би трябва да е и малко повече. “Ние ще настояваме за това, въпреки че знам мнението на финансовия министър тя да се замрази. Но, в крайна сметка, затова сме коалиция и затова са тези експертни съвети - да водим разговори”, коментира той. 

“Хаосът с парите за пътните фирми беше създаден единствено от ГЕРБ и от управлението на премиера Борисов с министри на регионалното развитие Аврамова и  преди нея Нанков. Това са отговорните лица”, категоричен бе председателят на парламентарната група на левицата. 

Той обясни, че в момента управляващата коалиция търси законен начин да се разплати с фирмите, защото незаконно им е възлагана работа. “По тази тема няма разногласия в коалицията, всички искат проблемът да бъде решен и парите да бъдат изплатени. Има различни мнения в нюансите - дали всички пари да бъдат платени сега, или 50% сега и 50% след проверка на качеството на изпълнение на ремонтите”, подчерта Свиленски. Той припомни, че в зала БСП е подкрепила решението да бъдат платени 50% сега и обяви, че отново социалистите отново ще подкрепят това предложение. “Всеки един българин, преди да плати, иска да види качеството”, посочи той. 

“Коалиционното споразумение се изпълнява.  Докато то не бъде нарушено, България ще има и правителство, и парламентарно мнозинство. Всичко друго е въпрос на диалог”, коментира Георги Свиленски. 

Той посочи, че БСП иска да отвори Изборния кодекс, защото не очаква нови избори. “Винаги сме казвали, че Изборният кодекс трябва да бъде променян поне 3 години преди избори, а не непосредствено преди тях”, припомни Свиленски.  

“Аз съм бил един от най-големите защитници на машинното гласуване и БСП сме го отстоявали в пленарна зала, защото тогава посочихме кои проблеми ще бъдат решени - с невалидните бюлетини, с подправените и сгрешените протоколи. Подценихме обаче проблемът, който машините създадоха - ниската избирателна активност. По този начин правителството и институциите не са представителни. Ние искаме да повишим тази представителност”, каза той по повод искането на БСП да се върне смесеното машинно и хартиено гласуване. 

“Българските граждани не искат избори в момента, те искат управление, което да им решава проблемите. Всяка една партия, която тласне в момента българите към избори ще получи отговор от тях”, категоричен бе Георги Свиленски.